Videos

Movies and clips created by EDUCON (for EK projects or Czechia against Poverty Campaign) with english subtitles. All movies in Czech language you can find on Czech pages.

1. TV Botswana2:00
2. TV Botswana (dlouhá verze)7:52
3. Prázdný bazén03:25
6. září 2011 od 16 do 18 hodin se před nákupním centrem Palladium v Praze konal happening za účelem informování o nedostatku pitné vody v rozvojových zemích. Akci moderoval herec Jakub Žáček (Zoufalci, Český lev) a společně se svými kolegyněmi představil veřejnosti „nový exkluzivní výrobek, který vyřeší stále se zvětšující problém nedostatku pitné vody“. Scénografie se ujal grafik a scénárista Štěpán Tesař. Scénografie spočívala v instalaci prázdného zahradního bazénu, v němž si letních radovánek – bez vody – užívaly herečky Petra Nesvačilová a Lenka Neužil Stárková.
4. Energy for all1:31
5. Energy for all (short version)0:47
6. A co když je všechno jinak? 02:24
Vítěz mezinárodní soutěže krátkých filmů týkajících se rozvojové problematiky a Rozvojových cílů tisíciletí v Krakově v roce 2011. Tvůrci jsou studenty Gymnázia dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem.
7. Jmenuje se Slumdog 50 Cent12:12
Octopizzo je mladý raper, který žije v hliněné chatrči obklopen výkaly, odpadky a toulavými psy. Jeho domovemem je Kibera, s více než milionem obyvatel největší slum v Keni. Octopizzovým snem je dosáhnout mezinárodního věhlasu, který by mu umožnil se z Kibery odstěhovat. Dokument sleduje za doprovodu Octopizzových songů nejen linku jeho vlastního příběhu, ale i přípravy hiphopového koncertu, který Octopizzovi přímo v centru Kibery pomáhají organizovat sami filmaři. Právě nesnáze provázející přípravu koncertu rozkrývají mnohé z problémů, které vznikají mezi potřebnými ve slumu a těmi, kdo jim přijíždějí pomáhat. Dokument vznikl v srpnu 2010 v rámci projektu Média pro Rozvojové cíle tisíciletí. Původním záměrem filmu bylo ukázat, jaké možnosti vymanit se z extrémně chudého prostředí má mladý talentovaný člověk. Nápad pomoci hlavnímu hrdinovi a jeho přátelům zorganizovat přímo v centru Kibery koncert, nám umožnil nahlédnout zblízka do přediva mocenských vztahů uvnitř slumu. Hlavní postavou dokumentu tak fakticky není raper Octopizzo ale sama Kibera- ghetto které si žije samo pro sebe a jen nerado ze svého středu někoho vypouští... Režisérem filmu je Václav Formánek, za kamerou stál polský dokumentarista Wojciech Jachymiak, který také natáčení odborně vedl. Jako pomocný kameraman a zvukař se na filmu podílel Pařízek. Dokument stříhal Bohdan Bláhovec, mix a mastering zvuku provedl Jiří Pletánek.
8. Svět podle Julie08:27
Česká republika pohledem Čecho-Vientnamců. Jak se žije vietnamským přistěhovalcům a jejich dětem v zemi, která byla dlouhá léta jiným komunitám téměř uzavřená? Krátký film o tom natočili studenti Střední školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha Julie Le a Jaroslav Gavenda.