Studentské filmy

Filmy, které natočili studenti a studentky ze škol zapojených do projektu Média pro Rozvojové cíle tisíciletí v letech 2010-2012.

Všechny vzniklé práce najdete na kanálu Youtube.

1. Znáte neznámé Rozvojové cíle tisíciletí?12:12
Studenti Gymnázia Jaroslava Seiferta pod vedením dokumentaristy Filipa Remundy se ptají v knihovně & hospodě v Praze na Smíchově na Rozvojové cíle tisíciletí.
2. Jmenuje se Slumdog 50 Cent12:12
Octopizzo je mladý raper, který žije v hliněné chatrči obklopen výkaly, odpadky a toulavými psy. Jeho domovemem je Kibera, s více než milionem obyvatel největší slum v Keni. Octopizzovým snem je dosáhnout mezinárodního věhlasu, který by mu umožnil se z Kibery odstěhovat. Dokument sleduje za doprovodu Octopizzových songů nejen linku jeho vlastního příběhu, ale i přípravy hiphopového koncertu, který Octopizzovi přímo v centru Kibery pomáhají organizovat sami filmaři. Právě nesnáze provázející přípravu koncertu rozkrývají mnohé z problémů, které vznikají mezi potřebnými ve slumu a těmi, kdo jim přijíždějí pomáhat. Dokument vznikl v srpnu 2010 v rámci projektu Média pro Rozvojové cíle tisíciletí. Původním záměrem filmu bylo ukázat, jaké možnosti vymanit se z extrémně chudého prostředí má mladý talentovaný člověk. Nápad pomoci hlavnímu hrdinovi a jeho přátelům zorganizovat přímo v centru Kibery koncert, nám umožnil nahlédnout zblízka do přediva mocenských vztahů uvnitř slumu. Hlavní postavou dokumentu tak fakticky není raper Octopizzo ale sama Kibera- ghetto které si žije samo pro sebe a jen nerado ze svého středu někoho vypouští... Režisérem filmu je Václav Formánek, za kamerou stál polský dokumentarista Wojciech Jachymiak, který také natáčení odborně vedl. Jako pomocný kameraman a zvukař se na filmu podílel Pařízek. Dokument stříhal Bohdan Bláhovec, mix a mastering zvuku provedl Jiří Pletánek.
3. Svět podle Julie08:27
Česká republika pohledem Čecho-Vientnamců. Jak se žije vietnamským přistěhovalcům a jejich dětem v zemi, která byla dlouhá léta jiným komunitám téměř uzavřená? Krátký film o tom natočili studenti Střední školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha Julie Le a Jaroslav Gavenda.
4. Rozhlasová anketa Rozvojové cíle v Praze na Smíchově07:14
Studenti Gymnázia Jaroslava Seiferta se pod vedením dokumentaristy Bohdana Bláhovce učí natáčet rozhlasovou reportáž. Anketa na téma Rozvojové cíle tisíciletí vznikla v rámci projektu Média pro Rozvojové cíle tisíciletí. Střih / dramaturgie: Adam Patyk, Supervize: Bohdan Bláhovec
5. A co když je všechno jinak? 02:24
Vítěz mezinárodní soutěže krátkých filmů týkajících se rozvojové problematiky a Rozvojových cílů tisíciletí v Krakově v roce 2011. Tvůrci jsou studenty Gymnázia dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem.
6. Amazonie na prodej08:32
Dokumentární film zkoumající spory o půdu mezi amazonskými domorodci a tamní vládou.
7. Reportáž z peruánské Amazonie06:33
8. Za prací do Nairobi05:27
9. Kdo se pere o koku ?04:24