Perličky

10.12.2014 - 10.12.2015, Muzeum města Ústí nad Labem, Masarykova 3, www.muzeumusti.cz

Skleněné korálky jsou tradiční komoditou, se kterou se ve světě obchoduje již od 17. století. První země, které s nimi obchodovaly, byly Itálie, Holandsko a Čechy. Kulaté skleněné korálky, které jsou dodnes nejpopulárnější, se začaly vyrábět v 19. století v Itálii. Původně byly korálky nejvíc exportovány z Evropy do Jižní Ameriky, později také do Afriky, kde byly vyměňovány za slonovinu i za otroky pro americké majitele plantáží. Bylo jen otázkou času, kdy se směr jejich putování obrátí i opačně.

Jablonecká bižuterie si dlouho ve světě udržovala prvenství. Mnoho dnešních příjemců tohoto zboží jej ve velkém odebírá dodnes a korálky se obvykle prodávají ve zvláštních obchodech přímo zákazníkům. Dnes se korálky většinou používají na výrobu tradičních řemeslných věcí, v Evropě vzrůstá jejich záliba jako hobby.

Pro svou barevnost, drobnost a jednoduché zacházení jsou korálky dodnes velmi oblíbené u amerických i afrických domorodých národů a není bez zajímavosti sledovat cesty, jimiž korálky vycestují z naší země do zemí vzdálených a odtud se - mnohdy ve formě tradičních suvenýrů či artefaktů - vrací zpět.

Keňa    Indiánská panenka, USA    Ikona, Rusko

Výstava ukazuje několik předmětů vyrobených z korálků, jejichž původ je v různých zemí. Jsou zde výrobky z Kanady, USA, Ruska i z Afriky. U vitríny s korálkovými výrobky se nachází globus, na němž jsou vyznačeny cesty, jimiž korálky dnes procházejí.

Koncepce projektu: Kateřina Hrušková, Milan Kreuzzieger, Richard Loskot
Realizace: Richard Loskot

EDUCON finep Evropská komise   Česká rozvojová agentura

Projekt Museo Mundial je realizován s podporou Evropské unie a České rozvojové agentury.
Za jeho obsah je odpovědný EDUCON a nemůže být vnímán jako stanovisko EU či ČRA.